O skoliozi

Od brojnih koštano-mišićnih poremećaja i oboljenja, danas se najveće značenje pridaje skoliozi. Jedna je od najčešćih deformacija kralježnice, a znači odstupanje od normalne (fiziološke) zakrivljenosti kralježnice. Radi se o postraničnoj zakrivljenosti kralježnice uz prisutnu rotaciju kralježaka oko uzdužne osi. Svaki oblik skolioze sklon je progresiji. Radi se o kompleksnom deformitetu čije je liječenje dugotrajno.

Skolioze dijelimo na funkcionalne i strukturalne. Kod funkcionalnih skolioza nema fiksnih, niti patoloških promjena, i kažemo da se radi o skoliotičnom držanju, bilo posturalnom ili kompenzatornom, te kao takve ne zahtijevaju poseban tretman no to nikako ne znači da ih možemo  zanemariti.

Strukturalne skolioze dijelimo na kongenitalne, stečene te idiopatske, uočljive su na RTG snimkama, a uzrokovane su promjenama na kralježnici. Ne ispravljaju se kada se osoba sagne prema naprijed, odnosno vidljive su u Adamsovom položaju.

images

Mogu zahvaćati jedan ili više segmenata kralježnice, pa ih prema tome dijelimo po lokalizaciji. Prema vremenu pojavljivanja dijelimo ih na infantilne (0-3 g), juvenilne (4-10 g.), adolescentne (od 10.g.), te adultne (nakon završenog koštanog razvoja).

Osnovne karakteristike skolioze:

  • nejednaka visina ramena
  • nejednaki položaj lopatica
  • nejednaki prostor između struka i nadlaktice (Lorenzov trokut)
  • rebrena grba
  • nejednako razvijena muskulatura oko kralježnice
  • asimetrija dojki u djevojaka

images (4)

Liječenje skolioze ovisi o dobi, stupnju zakrivljenosti, pa se koriste konzervativne metode (kineziterapija i korektivna ortoza), ili se provodi kirurški zahvat kod najtežih oblika.

Kineziterapija se provodi u smislu prevencije lošeg držanja, kao podloga za zdrav razvoj mišićno-koštanog sustava, ili ciljano kao u trodimenzionalnoj kineziterapiji skolioza (Schroth metoda). Kineziterapija uvijek treba biti posebno planirana i individualno programirana.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: