Schroth metoda

S

chroth metoda jest specifična trodimenzionalna kineziterapija skolioza nazvana po autorici Katharini Schroth (1894-1985). Autorica, koja je i sama imala skoliozu, prva je uočila da osim što kineziterapija skolioza mora biti individualna, treba počivati na trodimenzionalnoj korekciji krivina i specijalnim korektivnim vježbama disanja.

Metodu je počela razvijati 1920 g. u Njemačkoj, a za daljnji razvoj zaslužna je njezina kćer, fizioterapeutkinja, Christa Lehnert-Schroth. Do 1960 g. postala je standard konzervativne terapije skolioza u Njemačkoj.

Schroth koncept provodi se u Asklepios Katharina Schroth Klinik u Bad Sobernheimu, koja je ujedno i baza za edukaciju Schroth terapeuta.

Schroth metodu ističe način procjene, klasifikacija tipova skolioza na temelju kliničke i radiološke obrade, te precizna fizioterapijska intervencija, i kao takva, prihvaćena je u svijetu kao najcjelovitija metoda.

images (1)

Cilj Schroth metode jest zaustavljanje progresije postojećih krivina i njihova korekcija, povećanje vitalnog kapaciteta pluća, smanjenje boli uzrokovano skoliozom, poboljšanje posture, te osposobljavanje pacijenata da dugotrajno održe postignutu korekciju. Bazira se na neurofiziološkim temeljima iz kojih proizlazi 5 osnovnih Schroth principa: aksijalna elongacija, defleksija, derotacija, facilitacija, te stabilizacija. Vježbe su osmišljene tako da pomognu pacijentu da se suprotstavi efektima gravitacije i mišićnom disbalansu radeći maksimalno ispravnu korekciju.

images (2)

Pacijenta se podučava korigiranom, pravilnom držanju tijela kako bi što više rasteretio kralježnicu.

Kliničke studije skolioza i objavljeni izvještaji o rezultatima dobijenih od stotina pacijenata dokazuju da svakodnevno provođenje vježbi po Schroth metodi u trajanju od 45 do 120 minuta dnevno, inhibiraju mehaničke sile koje nastaju usljed lošeg držanja i gravitacije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: